Istoric

Despre Moise Nicoară – omul

Moise_Nicoara

      Moise Nicoară (1784-1861) este primul român ortodox, cu studii academice complete, din Imperiul Habsburgic. S-a născut la Gyula, și-a făcut studiile la Oradea, Arad, Pojon (Bratislava) şi Viena, situându-se, încă de tânăr, în primele rânduri ale reprezentanților ardeleni şi bănăţeni în lupta pentru egalitatea în drepturi cu celelalte naționalități din Transilvania.

      Moise Nicoară a fost un  adevărat patriot şi un militant activ pentru drepturile românilor. Unul dintre idealurile sale majore a fost instaurarea ierarhiei româneşti în teritoriile locuite de românii din Imperiul Habsburgic. A considerat că numirea unui român în funcția de episcop ortodox al Aradului este un prim pas spre emanciparea politică, culturală, economică și religioasă a românilor din Imperiul Habsburgic, astfel încât a ales să-și pună cunoștințele, viitorul, starea materială, libertatea, și chiar cetățenia imperială în slujba poporului său.

      În conflict cu autoritățile habsburgice, a fost nevoit să plece, în 1825, din Imperiu în Țara Românească, petrecând mai apoi o lungă perioadă de timp și la Constantinopol. Eforturile și sacrificiile îi vor fi răsplătite odată cu alegerea lui Nestor Ioanovici în funcția de Episcop al Aradului, în 1829.

      La 100 de ani de la eforturile sale, în 1919, în Transilvania se deschideau primele licee cu predare în limba română. Printre ele se află și liceul nostru, care astăzi îi poartă numele, COLEGIUL NAȚIONAL „MOISE NICOARĂ” ARAD.

      Viața lui Moise Nicoară poate fi un exemplu de voință și de perseverență pentru orice tânăr în formare.  

      Începuturile liceului „Moise Nicoară” coincid cu cele ale primei școli elementare din Arad, înființată în 1707 de călugărul de origine bavareză Camil Noffrich. Școala s-a dezvoltat an de an, în 1762 devenind gimnaziu, iar 15 ani mai târziu, în 1777, Gimnaziu Regal.

      Școala funcționa în încăperi modeste. În condițiile în care populația școlară creștea, se impunea construirea unei clădiri noi. Pentru început, s-au folosit o parte din fondurile Fundației Margareta Bibits, la care s-a adăugat apoi o contribuție substanțială a statului, construindu-se, între anii 1869-1873, actualul edificiu.

      Operă a arhitectului Jozef Diecher din Budapesta, clădirea este zidită în stil renaissance și se compune din două părți: clădirea principală, cu etaj, și corpul cu un singur nivel, la apus, unde se află sala de sport. Intrarea, scările principale și sala festivă, în care predomină elemente în stil eclectic, sunt impresionante.

      În toamna anului 1919, instituția școlară găzduită de actuala clădire devine Liceul „Moise Nicoară”, liceu de băieți cu predare în limba română, care a format, de-a lungul timpului, oameni de înaltă ținută morală și profesională.

      Astăzi, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad se bucură de prestigiu local, național și internațional, fiind un reper al educației de calitate.

Despre Colegiul Național

„Moise Nicoară” Arad

1DSC_2377