ÎNCEPUTURI – SCHIMBUL DE PROFESORI ȘI ELEVI CU „AQUINAS” COLLEGE, ANGLIA

    Demarat în anul 1990 de către dna prof. dr. Vanda Stan, șefa catedrei de limba engleză din colegiul nostru, parteneriatul educațional cu Colegiul ,,Aquinas” din Stockport, Greater Manchester, Marea Britanie, este cotat drept cel mai longeviv din România, desfășurat pe o perioadă de aproape 20 ani.

    Succesul său s-a datorat, fără doar și poate, interesului bilateral  existent în cele două instituții pentru cunoașterea directă a realităților sociale, educaționale din țările implicate, Marea Britanie și România, interes specific oricărui proiect educațional inițiat post-decembrie 1989.

    Nevoia de cunoaștere reciprocă, entuziasmul ambilor parteneri instituționali și fascinația elevilor din ambele colegii de prestigiu implicate în schimb au făcut ca, an de an, amploarea schimbului, interesul pentru clasa cu profil științele naturii – bilingv engleză, care oferea această oportunitate, să crească exponențial.

    Implicarea trup și suflet a directorilor succesivi ai celor două instituții – prof. Mircea Potocean, prof. Orațiu Hoară, prof. Wilhelm Portal, a profesorilor

catedrei de limba engleză și a diriginților care s-au întrecut anual în organizarea unor schimburi pline de conținut cultural și educațional, toate acestea au făcut ca schimbul bilateral să continue, cu mult entuziasm, an după an.

    Colegiul „Aquinas” înainte și după renovare, superba Londră, dinamicul Manchester, Stockport, Bradford, Chester, muzee, spectacole, familii gazdă, șocuri culturale, ore interactive, dansuri tradiționale britanice – sunt doar câteva dintre amintirile evocate la toate întâlnirile de 10-20 de ani ale absolvenților noștri, în memoria cărora acest schimb a rămas, poate, cea mai memorabilă experiență a anilor de liceu.

    Dr. Ambrose Smith, de acum celebrul director al Colegiului „Aquinas”, figură emblematică a învățământului britanic, ridicat la rangul de Cavaler al Imperiului Britanic de către regina Elisabeta a II-a pentru merite deosebite în învățământul britanic, viziune și implicare instituțional-comunitară, a rămas, după decenii, omul la care se îndreaptă și astăzi, pentru un sfat pragmatic, bine argumentat, căldură sufletească fără pereche sau o mână de ajutor, foarte mulți dintre absolvenții colegiului nostru.

    Nu pot fi omiși din enumerarea celor care au dedicate mii de ore din viață susținerii, organizării, proiectării și promovării activităților din perioadele de schimb educațional: prof. Sibylle Faulkern-Gohner și Paul Faulkner, prof. Liz și Greg Hill, oameni, colegi și educatori de excepție, care ne-au învățat despre valențele umane ale schimbului, mai presus de cele culturale și/sau educaționale, ne-au învățat profesionalismul dus la rangul de artă, empatia, modestia și implicarea continuă.

    Privind retrospectiv, pe parcursul celor două decenii de schimb bilateral, la acesta au participat peste 1.000 elevi ai Colegiului Național ,,Moise Nicoară”, dar și peste 95% dintre cadrele didactice ale colegiului nostru.

    Tot Colegiului „Aquinas” i se datorează implicarea școlii noastre în proiectul  ,,Euroweek”, și acesta cu o lungă tradiție, dar și în primul program european Comenius, (prin sprijinirea candidaturii noastre în grupul educațional deja format), program care a contribuit, la rândul său, la formarea valențelor cosmopolit-europene ale absolventului de ,,Moise Nicoară”.

aquinas
aquinas2