BIBLIOTECA

biblio

     Aflată în incinta Colegiului Național „Moise Nicoară”, înconjurată de solemnul ansamblu din arcade și coloane, ce parcă o păzesc în taină, biblioteca încântă astăzi sufletul iubitorilor de carte.

     Biblioteca a fost înființată în anul 1873, iar din 15 mai 2004 poartă numele poetului, academicianului și președintelui de onoare al Uniunii Scriitorilor din România, Ștefan Augustin Doinaș, absolvent de elită al colegiului, promoția 1941.

     Biblioteca Colegiului Național „Moise Nicoară” îmbină atât un suflu interbelic, cât și o perspectivă modernă, actuală, devenind astfel un autentic patrimoniu în ansamblul cultural al orașului. Mobilierul brun, din lemn masiv, acompaniază aproape simfonic cele 33.936 de volume ale bibliotecii, oferind cititorilor un popas unic. Inestimabila valoare al unui astfel de sanctuar al lecturii constă în întinderea sa seculară. În aceste rădăcini istorice se regăsește o parte din valoarea școlii, ce în loc să uite, aduce aminte de cuvântul lăuntric al celor ce au clădit literatura, în scris.

     O parte din fondul de carte Orczy – Vasarhely, aflat în patrimoniul școlii (cartea cea mai veche datează din anul 1536), precum și donațiile Colegiului Aquinas din Marea Britanie, ale Centrului Cultural Francez și Fundației Soros, dar și donațiile cadrelor didactice, părinților și elevilor au contribuit la formarea unei  vaste și valoroase colecții, ce numără volume din domeniile: literatura română, literatura universală, critică literară, filosofie, istorie, geografie, fizică, chimie, matematică, biologie și literatură pentru copii.

     Biblioteca „Ștefan Augustin Doinaș” răsună de pașii iubitorilor de știință, artă și literatură, toți cei care intră pe porțile ei, intră în altă lume, iar de atunci biblioteca le rămâne nu doar în amintire, ci și în inimă.